Skip to main content

Некогаш најнаселеното место во светот…Каулун Волд Сити (Kowloon Walled City) во Хонг Конг.

50.000 луѓе  (33.000 семејства и бизниси) на исто место  на 25.000 м² во 300 згради меѓусебно поврзани со безброј импровизирани ходници и скали.

Животот се живеел, бизнисите цветале во овој просторен феномен. Се до 1991 год., кога заради зголемената популација, целосно небезбедни услови за живот, ужасна хигиена и криминал во пораст, властите во Хонг Конг одлучија да го срамнат со земја и на негово место да направат парк. Сите жители на Каулун се обештетени со 2.7 билиони долари и после неколку-месечната евакуација на населението, Куалун Волд Сити, градот-во-градот  стана историја.

За тоа како некогаш се живеело сведочат овие фотографии:


article-0-12EF32BB000005DC-209_964x618

article-0-12EF340A000005DC-165_964x736

article-0-12EF342A000005DC-818_964x770

article-2139914-12EF3A4A000005DC-992_964x616

article-2139914-12EF3ABA000005DC-428_964x580

article-2139914-12EF31F9000005DC-166_964x611

article-2139914-12EF32A4000005DC-199_964x620

article-2139914-12EF32F6000005DC-713_964x620

article-2139914-12EF314C000005DC-57_964x619

article-2139914-12EF321E000005DC-81_964x604

article-2139914-12EF3138000005DC-187_964x628

article-2139914-12EF3239000005DC-294_964x624

article-2139914-12EF3293000005DC-755_964x618

article-2139914-12EF3370000005DC-213_964x630

article-2139914-12EF3420000005DC-42_964x471

 

Денес местото изгледа вака:

1Kowloon-Walled-City-Park

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Always looks on the bright side of life, but,nevertheless, wears an umbrella ...