Tagged: уметност

Хартијата ”трпи” сè!

Дмитро и Јулија (Dmytro and Iuliia – DreamPapercut) се млади уметници кои со сечење и обликување на хартија создаваат прекрасни дела инспирирани од природата, животот и луѓето. ”Марифетлукот” е од едно парче хартија да се...

Кога лисјата ќе паднат…

Велат дека за уметност треба талент и инспирација. Есенските бои на паднатите листови се она што го инспирира Танг Чи Линг да создаде серија на графики со употреба на еден неконвенционален реквизит. Така, листовите...

Цртачот со тапија – Giuseppe Cristiano

Џузепе Кристијано. Порано пишуваше и црташе сценарија за рекламни агенции, црташе стрипови и илустрации. И сега го прави истото, но пишува и книги за тоа. Неговите упатства за изработка на Storyboard, фино спакувани во...

Уметност, од рака на рака

Што се можете да направите со рацете? А, НА рацете? Овие body-art дела се фокусираат на еден, единствен дел од телото – раката, поточно дланката. Крајниот производ е многу интересен колаж на живописна менажерија...

Децата од улиците на Алис

Алис Пасквини е визуелен уметник од Русија која работи како илустратор и сликар во Рим. Оваа млада сликарка (родена е 1980 год ) својата работа од Русија ја продолжува во Велика Британија, Шпанија, Италија…...

Federico Mauro – Очила

 Federico Mauro е италијански мултимедијален уметник роден 1980 ,кој се занимава со уметност од 2001 година. Овде ја прикажуваме серијата познати очила 

Симпсонизација

Симпсонизација е она што го работи белгискиот уметник Adrien Noterdaem кој се појавува под псевдонимот ADN . Овде е прикажана симпсонизацијата на познатата серија Game of Thrones.  

Gabriel Aguirre – Разоткривање

Францускиот фотограф Габриел Агир е француски со проектот ”Unfolding of the self ” (Разоткривање, слоб.прев.) направи своевиден омаж на личноста. Секој од нас бара нешто или некого. Габриел го визуелизира секое движење и ја...

Anthony Howe – Кинетичка уметност

Anthony Howe е американски уметник, кој 17 години создава кинетички скулптури. Неговите скулптури се создадени така да заедно со ветрот и сонцето создаваат посебно доживување. Octo (Инокс)  About face (Инокс,бакар) In Cloud Light (Инокс)...

Уметноста го освои Тајмс Сквер: Њујорк обоен со сликите на Лео

”Art Takes Times Square”. Под ова мото на Тајмс Сквер, во организација на www.see.me се одржа голем мултимедијален перформанс. Уметноста го ”освои” Њујорк, го освои светот. И еден наш јунак беше дел од овој проект, на пат...

Пази, кршливо!

Сигурно кога бевте мали, мајка ви ве опоменуваше да пазите на кршливите стаклени украси. Најчесто се тоа минијатури, но еве некој се решил да направи и скулптури од стакло во огромни димензии. Беспрекорната изработка...

Слатка куќичка…буквално!

Уметникот Вилијам Ламсон си направи буквално слатка куќичка. Куќичката на ридот со прекрасен поглед на сите четири страни на светот има улога на стакленик и истовремено служи како место за медитација и релаксацја. Целосно...

Бајка на дланка

Русинката Светлана Колосова, музичар и уметник,  не користи платно за своите слики. Користи нешто што е многу подостапно. Дланките на рацете. Бајките на Ханс Кристијан Андерсен и традиционалните руски бајки се тема на овие...

Мали, помали…минијатурни залачиња!

Ако држите диета ова би била идеалната големина на оброкот 🙂 А, ако сте љубители на уметност тогаш задоволството е двојно! Минијатурите на храна се изработени од пластелин (за жал не може да се...