Tagged: слики

Графити, уметност од улицата

Графитите претставуваат слики и знаци кои се сликаат или нанесуваат на јавни површини. Некои графитите се сметаат за облик на современа уметност, додека во некои земји тие се забранети и цртањето на графитите се...

Познати непознати сликари

Сте чуле за нив и сте виделе дела на Рембрант, Пикасо, Полок, Моне, Мане… Ама, дали знаевте дека некои познати личности (политичари, музичари па и самиот Адолф Хитлер) имале уметничка ”жичка” и сликале? Еве...

Надреалната Фрида Кало, Бомба со панделка

Frida Kahlo de Rivera (6.7.1907–13.7.1954, Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón), Мексиканска сликарка, родена во Којакан. Најпозната е по своите автопортрети, по своите слики исполнети со ”болка и страст” и живите бои. Многумина ја опишаа Фрида...

Реалноста на Tim O’Brien

Што имаат заедничко боксот и уметноста? Очигледно многу нешта. Тоа најдобро го знае Тим О’Брајен. Роден е во Њу Хејвен, Конетикат 1964та. Средно дете меѓу тројца браќа. Тренирал бокс во средно училиште. И сеуште...

Art Mira

Мира Митрова е роденa 1983 година во Неготино, Република Македонија. Таа дипломира (графика и графички дизајн) на Факултетот за ликовни уметности при Универзитетот Св Кирил и Методиј во Скопје, Република Македонија во 2006 година....