Tagged: празник

Фаца или тиква?

Американците си се забавуваа на Halloween (Ноќ на вештерките): облекуваа костими, ги украсуваа домовите со украси во форма на скелети, духови и вештерки, гледаа хорор филмови, се плашеа еден со друг а, децата одеа...

Ederlezi – Ѓурѓовден

Се врати пролетта, се врати радоста. А, како поинаку да се прослави овој ден, ако не со песна и со гозба. Ромите, денес го празнуваат овој празник, својот Едерлези. Па да запееме, да се...

Bach, музички синоним за Велигден

Постои нераскинлива културолошка и историска врска помеѓу Бах и празнувањето на Велигден. Низ црквите и концертните хали ширум светот за време на велигденските празниците ќе одѕвонува Баховото ремек дело, ораториумот St Matthew Passion. Моќта...

Да Живее Едно Мај!

Денес е Први Мај! Празник на трудот. Работнички права, загарантирана минимална плата, 40-часовна работна недела, обезбедени нормални услови за работа, редовна исплата на плата и придонеси, награда за успешно извршена работа , мотивација, напредување…...

Цветници

Исус влегува во Ерусалим…Илјадници со палмини гранчиња и цвеќиња го поздравуваат скромниот лик кој на магаренце влегува низ портите на светиот град. Се навестува радост и среќа… Во спомен на ова свечено влегување на...

Велигденски јајца – бои и техники на вапсање

Доаѓа Велигден, еден од најголемите христијански празници. За овој празник христијаните ширум светот имаат обичај на вапсање јајца во боја. Постојат многу различни начини и техники за украсување на јајцата. Се надеваме дека со...