Tagged: македонска музика

ВБУ МУЗИЧКИ РЕГИСТАР

ВБУ МУЗИЧКИ РЕГИСТАР Љубовта кон музиката на Васил Буралиев резултираше со создавање на нов сервис наречен ВБУ Музички Регистар, чија основна идеја е да се создаде неформален музички регистар на делата од домашната музичка...

Анастасија – Премин

Анастасија. Состав: Зоран Спасовски: тапани, клавијатури, придружен вокал; Горан Трајкоски: вокал, гајда, кавал, клавијатури; Златко Ориѓански: гитара, мандолина, кавал, придружен вокал, клавијатури.   ПРЕМИН Стојам, да не би достојал пред не знам чија врата....

Бастион – Емил врати се

Во екот на југословенскиот и светски електро-поп. ниту Скопје не остана покусо. Беше формирана една супер-група, Бастион. Во нејзиниот состав Ана Костовска, Кирил Џајковски и Љубомир Стоисављевиќ. Траеше кратко, но тоа што  го остави...

EXIC – So many loves

Македонска музика? О, да! EXIC, 1999, Горан Станковиќ, Димитар Петров, Сеад Хаџиќ, Кире Најдовски, Идриз Амети   EXIC-So many loves So many loves Each different So many chances Possible loves So many loves Emotions...

Каде бегаш – String Forces

String Forces е македонска музичка група формирана во 1995 година во Скопје. Оттогаш имаат издадено два албумa, една музика за ТВ-филм и голем број настапи по Македонија и Балканот. Составот кој што работи денес:...

Сепак истата состојба-Падот на Византија

Падот на Византија е  македонска рок  група која настанала во 1983-та година. Формирана од Горан Трајковски – вокали, Зоран Дабиќ – гитара, Шапенд Инрахим – тапани, Сами Ибрахим – бас гитара. Постоела до 1985, и од неа постојат само ретки снимки, а...

Über Makedonische – Архангел

Започнуваме серија, во која ќе ги споменеме сите Македонски рок песни кои оставија печат, секоја во свое време.  Über Makedonische Изеди до трошка што небото дало пополни ги сите резерви на сало пат во...

Спој на младоста и искуството Лешоски и Ориѓански

Поезијата на Дарко Лешоски со музичка позадина од Златко Ориѓански. Музиката на Златко Ориѓански поткрепена со поезијата на Дарко Лешоски. Проект на двајца големи уметници. Ги прашавме за проектот! Даре прескромен како и секогаш...