Tagged: куќа

Шведска 2014: 10 квадрати зa студент

Тим на архитекти од Студио Tengbom дизајнираше стан за студенти што е прифатлив, еколошки подобен и функционален во однос на дизајнот и изборот на материјали. Проектот е реализиран во соработка со производителот на мебел...

Куќа покрај брегот

Езеро Ванака, Нов Зеланд. И една прекрасна куќа покрај брегот. Дизајнот и изработката на куќата со површина од 440м² се одлично вклопени во околината. Толку, што се има чуство дека куќата постои на тоа...

Casa del Viento – Куќа на ветрот

“Casa del Viento” излегува од царството на имагинацијата и се претвара во реалност, во едно мирно и спокојно место. Инспирацијата за дизајнот на оваа куќа е од легендата за Tepozteco, големата вулканска формација која...

Шарената колиба во Vaňov

До куќата тешко се доаѓа. Лоцирана е на стрмнината над селото. Градината е свртена на североисток.Но, затоа, погледот кон околината и реката во близина е воодушевувачки. Градителот на куќата бил посебно инспириран затоа што...

Современ дизајн за палата од дрво

Главна одлика на дизајнот и планирањето на овој прекрасен дом на италијанското семејство во Тренто се структурата, енергетската ефикасност и просторното решение. Носечката челична конструкција е целосно независна од постоечката единица и преку лакот,...

Енергетски ефикасни објекти

Најновите трендови во градежништвото тежат кон енергетски ефикасни објекти. Zero-energy building, позната и како zero net energy (ZNE) е зграда со нулта вкупна енергетска потрошувачка и нулта емисии на јаглерод на годишно ниво. Згради кои...