Tagged: историја

Животот некогаш ”фатен” со првиот фотоапарат

Кодак Бр.1 камерата на Џорџ Истман, првиот фотоапарат за широка потрошувачка беше претставен во 1888 год. Со овој апарат се снимаа и првите аматерски фотографии од секојдневието. Рекламниот слоган ”Вие само притиснете на копчето,...

Обоена историја

Фотографијата го ”заробува” моментот. А, моментот кога биле снимени овие фотографии сигурно бил обоен. За разлика од тогашните фотоапарати. Затоа пак, денес, со помош на современата технологија, во можност сме навистина да го доживееме...

Историја и фотографија: Знаеш ли каде стоиш?

На денешен ден (6 јуни 1944 ) сојузничките сили преку Ла Манш, или Англискиот канал, се истовариле на северните брегови на Франција, тогаш под окупација на Германија, во областа Нормандија, уште попознато како Денот...

Електронска музика – почетоци и правци

Електронска музика е музика која е створена со помош на електронски музички инстументи и електронска технологија. Чисто електронски звуци се произведуваат со синтисајзер, теремин и компјутер. Развојот на технологија на крајот на 19 и...