Tagged: здравје

Знаете ли што е ова??

 Знаете ли што е ова? Одговорот сигурно ќе ве изненади                 Да !! Тоа е Вашата четкичка за заби зголемена на електронски микроскоп

Теорија на забава

Скриената камера има пред сè намера да нè забави и насмее. Но, Швеѓаните се досетиле на нешто уште поинтересно и поучно. Да се смени свеста на јавноста за важноста на движењето, тим на стручњаци...

Необичен совет за борба со мрсна и нечиста кожа

Ако имате проблеми со мрсната кожа или со акните (иако пубертетските денови се одамна поминати), пробајте да смените нешто во начинот на исхраната. Тоа нешто е употребата на млеко. Наместо млеко и млечни производи...

Засладете се со калинка, ама претходно научете како да ја исчистите

Едно од есенските богатства е секако калинката. Ова здраво овошје со прекрасна боја и мирис е полно со витамини и е препорачливо да се користи во секојдневната исхрана. Семките на калинката се богати и...

А, што ако не спиеме?

Ви се случило  вам, сигурно, да поминете барем една ноќ без сон. Или повеќе? Но, дали сте помислиле што би се случило кога воопшто не би спиеле? Ако вие не сте помислиле на таква...

Како всушност изгледаат 200 Калории?

Секој вид храна содржи калории. Некоја повеќе, некоја помалку… Како всушност изгледа количината на калории прикажана на разни видови храна? Во следните неколку фотографии видете колку во количина се 200 калории. Фотографиите по ред...

Диети за слабеење – мода, потреба, нужно зло?

Одговорот веројатно зависи од тоа кој како ги разбира или толкува. Наспроти општо прифатеното и до крај погрешното соверемено сфаќање на диетета како начин на исхрана со единствена цел намалување на телесната тежина, поимот диета всушност значи...

Лековити билки: Ајдучка трева

Ајдучката трева е повеќегодишно растение со цврсто стебло покриено со влакненца. Расте до височина од 50 сантиметри. Листовите се разгранети , а на врвот од растението има жолти или светлорозеви цветови. Ајдучката трева расте...

Холистички пристап или…

Холистичкиот пристап во класичната медицина или како специјализациите ја “расипаа” медицината Според речникот, под поимот “ холистички “ се подразбира нешто што се однесува на целокупниот систем, а не на составните делови. Здравје, подобар...

Лековити билки: Анасон

Ако ве боли мешето,  напијте се една струмичка Мастика….Анасон! Анасонот (Pimpinella anisum) е едногодишна билка, која расте во висина од 50 до 100 сантиметри. Стеблото на анасонот е разгрането и шупливо, покриено со мали...

Лековити билки: Босилок

Босилок (Ocimum basilicum) е едногодишна билка. Расте во височина од 30 до 40 сантиметри . Листовите имаат овална форма, цветовите се бели, црвенкасти или жолтеникави во класови на врвот на билката. Босилокот цвета преку цело...

Лековити билки: Коприва

Коприва (Urtica dioica) е една од најкорисните лековити билки. Расте до височина од 150 сантиметри . Листовите имаат срцевидна формасе  и покриени со влакненца, на листовите има жарници кои испуштаат сок кој ја иритира...

Лековити билки: Жалфија

ЖАЛФИЈА – Salvia officinalis Повеќегодишна разгранета билка, висока 50-90 сантиметри. Стеблото и е дрвенесто, листовите се сребрено-зелени, ситни и тесни со долга рачка. Цветовите се сино-виолетови. Целата билка е многу ароматична. Жалфијата расте во...

Пеперутки и други нешта

“Докторе…срцето ми зачука силно, мислев низ грло ќе ми излезе и одеднаш престана… Добив срцебиење, гледав како ми се движи градниот кош нагоре надолу, одеднаш осетив силен удар на срцето кое за момент престана...

Аткинсова диета

  Роберт Аткинс е американски кардиолог и нутриционист. Оваа диета за прв пат е публикувана уште во 1958 година. Принципот на оваа диета е исклучување на јаглените хидрати од исхраната, со што се намалуваат...

Доктор или пријател?

Голем дел од ”обичниот свет” едноставно копнее да има доктор пријател. Не е важно дали е општ лекар, специјалист, од кал да е, доктор да е. Некои тоа го посакуваат сметајќи ги докторите за...

Лековити билки: Маточина

МАТОЧИНА , пчелник, лимон трева (Melissa officinalis L.) Лекарско име: Folia Melissae Расте во градините , како полудива се наоѓа и во близина на населени места, а понекогаш и во шуми. Расте до височина од...