Сокотра – Највонземското место на планетата

Сокотра е мал архипелаг составен од четири острови во Индискиот Океан. Најголемиот остров, исто така наречен Сокотра, зафаќа 95% од површината на архипелагот. Се наоѓа на околу 240 километри источно од Рогот на Африка и 380 километри јужно од Арапскиот Полуостров. Островот е многу изолиран и преку процесот на специјација (видообразување) една третина од растителниот живот на него не се наоѓа на ниедно друго место на планетата. Многупати е опишуван како највонземското место на Земјата.

Погледнете ги фотографиите и ќе видите зошто:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

11

12

13

16

17

18

21

22

33

41

43

44

45

46

47

63

66

211

332

1223

 

Ginka Ristova

Always looks on the bright side of life, but,nevertheless, wears an umbrella ...

You may also like...