Skip to main content

Свита за Џез оркестар број 2 (Suite for Jazz Orchestra No. 2)  од Дмитри Шостакович (Dmitri Shostakovich), напишана за новоформираниот државен џез оркестар  во 1938 и премиерно изведена истата година во Москва.

Можеби ви е познат само вториот валцер кој се појавува како тема во филмот на  Стенли Кјубрик  (Stanley Kubrick) Oчи широко затворени ( Eyes Wide Shut)

а, можеби го препознавате и комплетното дело:

Always looks on the bright side of life, but,nevertheless, wears an umbrella ...