Skip to main content

Piano Concerto No. 3 in D minor е дело компонирано од  Sergei Rachmaninoff 1909 , или нагалено Рах тројка. Ова дело е едно од најубавите а во исто време и технички најзахтевните, и не секој пијанист го изведува.

Еве како самиот Рахманинов го изведува првиот дел Allegro ma non tanto (D minor)

 

 Целото дело во изведба на Martha Argerich

1.Allegro ma non tanto (D minor)

2.Intermezzo: Adagio (F sharp minor/D flat major)

3.Finale: Alla breve (D minor → D major)

А, ова е делот од филмот Shine посветен на David Helfgott  

Always looks on the bright side of life, but,nevertheless, wears an umbrella ...