Првото Јаболко

Apple I, произведен 1975-76 година е првиот компјутер на фирмата Apple Computers и еден од првите персонални компјутери. Прототипот е составен во гаражата на Стив Џобс, а дизајнот бил на неговиот колега Стив Вознијак.

Ова бил прв компјутер каде што податоците се внесувале преку тастатура, а излезот бил на лед диоди или екран. Компјутерот се продавал за 666 долари и оваа цена го направила контроверзен, а во истовреме и популарен.

Од технички податоци да кажеме дека работна фрекфенција на процесорот MOS 6502 била 1MHz имал 4 kB RAM и 256B ROM.

Пред неколку дена ,поточно на 25 Мај се одржа аукција на еден ваков модел , нормално сеуште оперативен т.е исправен.

Цената која ја постигна беше 671,400 долари , со кои пари може да се купат околу 2000 iPad mini.

appleeden

Ginka Ristova

Always looks on the bright side of life, but,nevertheless, wears an umbrella ...

You may also like...