Pop art: Од Бананата до легендарните корици на албуми

Најпознатиот поп-арт уметник Енди Ворхол беше во зенитот на својата слава кога ја создаде насловната страна за деби албумот на Velvet Underground &  Nico во 1967 година. Првото издание на бананата имаше налепница која кога ќе се излупи ја менува бојата во нијанса на црвена. (За овој албум наскоро ќе пишуваме пошироко) Но, покрај VU каде што и тој учествуваше активно малкумина знаат дека Енди работел и на други корици на албуми и во својата кариера создал преку 60. Подготвивме избор на најдобрите 10.

Ginka Ristova

Always looks on the bright side of life, but,nevertheless, wears an umbrella ...

You may also like...