Skip to main content

Ајдучката трева е повеќегодишно растение со цврсто стебло покриено со влакненца. Расте до височина од 50 сантиметри. Листовите се разгранети , а на врвот од растението има жолти или светлорозеви цветови.

Ајдучката трева расте во низините, на ливади, на стрништа и шумски чистини.

24184333

Целата билка се употребува. Ајдучката трева содржи етерично масло, флавоноиди, витамин К, смоли, танини и др.

Се користи при несвестица, мигрена, нагон за повраќање, за очни болести. Се користи и за женски болести, при мокрење во кревет кај деца и стари луѓе. Ајдучката трева директно делува на коскената срж и на создавање на црвени крвни зрнца. Се употребува како антитромботичко средство при мозочни удари. Има јако антибактериско дејство против стафилококи, еширихија, кандида и други инфекции

yarrow02-l

Се употребува како чај. Се попарува една лажичка сува ајдучка трева и се остава кратко време. Исто така се приготвува и тинктура од ајдучка трева на тој начин што цветовите од ајдучката трева се преливаат со 40% ракија и се оставаат 14 дена на топло и сончево место. Маст од ајдучка трева: во 90г свинска маст се пржат 15г цветови од ајдучка трева и 15г листови од малина. Кратко време се пропржува и се остава да излади. После 24 часа се загрева повторно и се цеди

 

Always looks on the bright side of life, but,nevertheless, wears an umbrella ...