Skip to main content

На QI (Quite Interesting) , Британски телевизиски квиз со забавно-комичен карактер, се поставуваат прашања од разни области, посебно од општо-позната култура. Одговорите на прашањата можеби не се секогаш точни, но меѓу нив има некои многу интересни, на пати комични. За да полесно се научат некои факти и при тоа учењето да биде забавно, типчињата од QI направија еден многу интересен мини-проект.

Така, на забавен начин, преку GIF се прикажани и овие 13 интересни факти за животните кои можеби сте ги знаеле, а можеби и не 🙂

Проверете:

1. СЛОНОВИТЕ НЕ МОЖАТ ДА СКОКНАТ

elephants-cant-jump-science-facts-animated-gifs

2. ДОМАШНАТА МАЧКА Е ПОБРЗА ОД УСЕИН БОЛТ

cat-faster-than-usain-bolt-science-facts-animated-gifs

3. ИЗМЕТОТ НА ВОМБАТОТ Е ВО ФОРМА НА КОЦКА, ЗА ДА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СТРКАЛА

wombat-poo-cubes-science-facts-animated-gifs

4. НИЛСКИТЕ КОЊИ ЈА УПОТРЕБУВААТ СОПСТВЕНАТА ПОТ ЗА ЗАШТИТА ОД СОНЦЕ

hippos-use-sweat-as-suncreen

5. ЛОСОТ МОЖЕ ДА ОСЕТИ МУВА НА СВОИТЕ РОГОВИ

moose-can-feel-fly-on-antlers-science-facts-animated-gifs

6. НЕКОЛКУ ЗМИИ-SВЕЧАРКИ СЕ НАРЕКУВААТ ”РУМБА”

rattlesnake-rhumba-science-facts-animated-gifs

7. ЖИРАФАТА МОЖЕ ДА СИ ГИ ЛИЖЕ УШИТЕ ОДВНАТРЕ

giraffe-can-lick-inside-its-own-ears

 

8. БОГОМОЛКАТА ИМА УВО ПОМЕЃУ НОЗЕТЕ

praying-mantis-ear-between-legs-science-facts-animated-gifs

9. КОГА ЗА ПРВ ПАТ ВИДЕЛЕ КЛУНАР, НАУЧНИЦИТЕ СЕ ОБИДЕЛЕ ДА МУ ГО ИЗВАДАТ ”ЛАЖНИОТ” КЛУН

platypus-fake-bill-science-facts-animated-gifs

10. ОКТОПОДОТ ИМА СИНА КРВ

octopus-have-blue-blood-science-facts-animated-gifs

11. АКО СЕ ПРЕВРТИ НАОПАКУ, АЈКУЛАТА ПАЃА ВО ТРАНС

turn-shark-on-back-and-it-goes-into-trance-science-facts-animated-gifs

12. МАШКИТЕ ЛАВОВИ СПИЈАТ ПО 20 ЧАСА ДНЕВНО

male-lions-sleep-20-hours-a-day-science-facts-animated-gifs

13. ЗА ДА СЕ ПРЕПОЗНААТ МЕЃУСЕБНО, ВЕРВЕРИЧКИТЕ СЕ БАКНУВААТ

squirrels-kiss-to-identify-each-other-science-facts-animated-gifs

 

 

Always looks on the bright side of life, but,nevertheless, wears an umbrella ...