Category: ЗДРАВЈЕ

Знаете ли што е ова??

 Знаете ли што е ова? Одговорот сигурно ќе ве изненади                 Да !! Тоа е Вашата четкичка за заби зголемена на електронски микроскоп

Забавно пиење чај

Не мора да го пиете точно во 5 часот попладне, не мора да се правите ”Енглези”, топлото чајче е добредојдено во било кое време од денот. Планински, нане, овошен, зелен…изборот е ваш. За уживањето...

А, што ако не спиеме?

Ви се случило  вам, сигурно, да поминете барем една ноќ без сон. Или повеќе? Но, дали сте помислиле што би се случило кога воопшто не би спиеле? Ако вие не сте помислиле на таква...

Диети за слабеење – мода, потреба, нужно зло?

Одговорот веројатно зависи од тоа кој како ги разбира или толкува. Наспроти општо прифатеното и до крај погрешното соверемено сфаќање на диетета како начин на исхрана со единствена цел намалување на телесната тежина, поимот диета всушност значи...

Лековити билки: Ајдучка трева

Ајдучката трева е повеќегодишно растение со цврсто стебло покриено со влакненца. Расте до височина од 50 сантиметри. Листовите се разгранети , а на врвот од растението има жолти или светлорозеви цветови. Ајдучката трева расте...

Едукација пред медикација – Витамините како мода

Едукација пред медикација – Витамините како мода Иако оваа флоскула се однесува на вистинските лекови, сосема е применлива и на најновото помодарство кај нас и во светот, а тоа се додатоците во исхраната, попознати...

Лековити билки: Џумбир

Џумбирот е тропска трска, расте до метар во височина, формира меснаст корен долг до 20 сантиметри. Коренот е многу ароматичен и потсетува на лимон, а вкусот е слаткасто-лут. Ова растение најмногу се одгледува во...

Лековити билки: Кантарион

Кантарионот  (Hypericum perforatum) е повеќегодишна билка која расте од 15 до 60 сантиметри. Ливчињата се мали и овални, на врвотите растението има повеќе златно-жолти цветчиња. Кантарионот цвета од јуни до август. Расте насекаде по полињата,...

Холистички пристап или…

Холистичкиот пристап во класичната медицина или како специјализациите ја “расипаа” медицината Според речникот, под поимот “ холистички “ се подразбира нешто што се однесува на целокупниот систем, а не на составните делови. Здравје, подобар...

Лековити билки: Анасон

Ако ве боли мешето,  напијте се една струмичка Мастика….Анасон! Анасонот (Pimpinella anisum) е едногодишна билка, која расте во висина од 50 до 100 сантиметри. Стеблото на анасонот е разгрането и шупливо, покриено со мали...

Лековити билки: Целер

Целерот (Apium graveolens) е градинарска билк, но се наоѓа и во природата.Расте скоро насекаде во Европа. Целерот е двогодишна билка и расте од 40 до 80 сантиметри во височина. Листовите се темнозелени, а формира и...

Лековити билки: Лук

Лукот  (Allium sativum)  има за некои лица премногу јак мирис, но и покрај тоа лукот уште од многу одамна се користел како здрава храна, но и како лек. Уште Луј Пастер ги забележал антибактериски својства и...

Продавање ташни или медицина?

Продавањето ташни е трговска гранка и го има мојот респект како и секоја друга чесна професија. Она што ќе се обидам да го образложам е дека медицината и трговијата не се исто иако, се...

Интересни факти за човечкото тело

Јадете, пиете, дишете, зборувате, мислите, работите…Човек сте! Ама колку всушност го познавате вашето тело? Проверете:   Напнете 17 мускули и ќе се насмеете. Само толку малку напор треба! 🙂 Мажите имаат ерекција секој час....

Лековити билки: Босилок

Босилок (Ocimum basilicum) е едногодишна билка. Расте во височина од 30 до 40 сантиметри . Листовите имаат овална форма, цветовите се бели, црвенкасти или жолтеникави во класови на врвот на билката. Босилокот цвета преку цело...

Лековити билки: Коприва

Коприва (Urtica dioica) е една од најкорисните лековити билки. Расте до височина од 150 сантиметри . Листовите имаат срцевидна формасе  и покриени со влакненца, на листовите има жарници кои испуштаат сок кој ја иритира...

Лековити билки: Жалфија

ЖАЛФИЈА – Salvia officinalis Повеќегодишна разгранета билка, висока 50-90 сантиметри. Стеблото и е дрвенесто, листовите се сребрено-зелени, ситни и тесни со долга рачка. Цветовите се сино-виолетови. Целата билка е многу ароматична. Жалфијата расте во...

Пеперутки и други нешта

“Докторе…срцето ми зачука силно, мислев низ грло ќе ми излезе и одеднаш престана… Добив срцебиење, гледав како ми се движи градниот кош нагоре надолу, одеднаш осетив силен удар на срцето кое за момент престана...