Category: ВИНО

Паметен држач за вино

Zebag е ”паметен” држач за вино кој истовремено е и торба во која може да носите 6 шишиња вино. Практично и убаво. Шишињата вино изгледаат многу убаво во овој држач кој можете да го...

Вински бои: Бели вина

Бојата на виното може да варира во зависност од неколку фактори и тоа старост, концентрација и начин на производство. Но, пред се бојата на младото вино најмногу зависи од неговата сортност. Како да ги...

Летно освежување: ”Бунар” со бело вино

Бунар, освежителниот пијалок (коктел) од бело вино може да го подготвувате во текот на целата година но, најдобри ”резултати” покажува во летните месеци. Лесен е за подготовка и омилен во друштво. Во текот на...

Винска сорта: Riesling

Рајнскиот  ризлинг е многу стара  винска сорта која потекнува од Германија од долината на Рајна. Се одгледува масовно низ цела Европа. Се одгледува на плодни,средно плодни почви. Не поднесува почви со голема влажност. Осетлива...

Винска сорта: Sauvignon blanc

Белиот Совињон е сорта на бело грозје по потекло од Франција, оваа сорта е доста ценета и е широко распространета. Карактеристично за оваа сорта е изразитиот мирис кој потсетува на косена цветна ливада, и...

Винска АЗБУКА

Аерација. Процес на изложување на виното на воздух, се со цел да би се осетиле најдобрите ароми. Арома. Мирис на виното. Општ поим за основните мириси на виното. Ароматични компоненти. Супстанции во виното,кои потекнуваат...

Вински зони во ЕУ

Винските зони на ЕУ преставува механизам за спроведување на европските вински регулативи, кои се однесуваат на одредени аспекти од производството на вино. Зоните се разликуваат по климатските карактеристики потребни за постигнување доволна шеќерност на...

Винарија БОВИН Неготино

Винаријата Бовин е основана во 1998 год. од браќата Кирил и Ѓорѓи Богевски и е првата приватна винарија во Македонија. Започнувајќи со скромен капацитет од 120.000 литри, на исклучиво квалитетно вино, во 1999-та своето...

Винска сорта: Кратошија

Кратошија е една од најпознатите сорти на црно грозје во Македонија. Кратошијата по потекло претставува црногорска сорта на грозје. Се одгледува и во Далмација каде што е позната и по името краткошија. Кај нас...

Винопедија: Вино и Мирис и Вкус

Велат дека виното треба да се дооживее со сите сетила. Треба да ги надразни непцата и да ве облее со пријатен мирис. За целосниот впечаток за вкусот и мирисот на виното влијаат неколку фактори,...

Винопедија: Чаши за вино

Љубители на виното или вистински познавачи? Не е важно во која категорија спаѓате, се додека ги знаете барем основните информации и правила за консумација на вино. Сервирањето на виното се врши во вински чаши....

Винопедија: Декантирање

Процесот на преточување на виното од оригиналното шише, се нарекува декантирање. Декантирањето се врши во специјални садови наречени декантери. Најчесто се декантираат постарите црвени вина, кај кои се создава талог. Со процесот на декантирање...