Category: УМЕТНОСТ

Пластик Класик

”Пластик Класик” е збирка на репродукции на класичните уметнички дела во која уметничката Џејн Перкинс дава современ осврт на старата школа на мајстори на сликарството. Копчиња, играчки, пластични фигури, секојдневни предмети во служба на...

Човечиња во добро познати улоги

Ги знаете оние пластичните човечиња од Playmobil? Е, баш со нив, Ричард Унглик создава сцени или поточно повторно ги создава познатите сцени од класичното сликарство, омотите на албуми или филмските постери. Секоја сцена е...

Хартијата ”трпи” сè!

Дмитро и Јулија (Dmytro and Iuliia – DreamPapercut) се млади уметници кои со сечење и обликување на хартија создаваат прекрасни дела инспирирани од природата, животот и луѓето. ”Марифетлукот” е од едно парче хартија да се...

Кога лисјата ќе паднат…

Велат дека за уметност треба талент и инспирација. Есенските бои на паднатите листови се она што го инспирира Танг Чи Линг да создаде серија на графики со употреба на еден неконвенционален реквизит. Така, листовите...

Познати непознати сликари

Сте чуле за нив и сте виделе дела на Рембрант, Пикасо, Полок, Моне, Мане… Ама, дали знаевте дека некои познати личности (политичари, музичари па и самиот Адолф Хитлер) имале уметничка ”жичка” и сликале? Еве...

Цртачот со тапија – Giuseppe Cristiano

Џузепе Кристијано. Порано пишуваше и црташе сценарија за рекламни агенции, црташе стрипови и илустрации. И сега го прави истото, но пишува и книги за тоа. Неговите упатства за изработка на Storyboard, фино спакувани во...

Уметност, од рака на рака

Што се можете да направите со рацете? А, НА рацете? Овие body-art дела се фокусираат на еден, единствен дел од телото – раката, поточно дланката. Крајниот производ е многу интересен колаж на живописна менажерија...

Децата од улиците на Алис

Алис Пасквини е визуелен уметник од Русија која работи како илустратор и сликар во Рим. Оваа млада сликарка (родена е 1980 год ) својата работа од Русија ја продолжува во Велика Британија, Шпанија, Италија…...

Federico Mauro – Очила

 Federico Mauro е италијански мултимедијален уметник роден 1980 ,кој се занимава со уметност од 2001 година. Овде ја прикажуваме серијата познати очила 

Симпсонизација

Симпсонизација е она што го работи белгискиот уметник Adrien Noterdaem кој се појавува под псевдонимот ADN . Овде е прикажана симпсонизацијата на познатата серија Game of Thrones.  

Anthony Howe – Кинетичка уметност

Anthony Howe е американски уметник, кој 17 години создава кинетички скулптури. Неговите скулптури се создадени така да заедно со ветрот и сонцето создаваат посебно доживување. Octo (Инокс)  About face (Инокс,бакар) In Cloud Light (Инокс)...