Category: ТЕХНОЛОГИЈА

”Ново” сонце ги грее норвежаните

Жителите на норвешкиот град Рјукан во областа Телемарк, за прв пат во ова време од годината, ќе добијат директна сончева светлина и тоа благодарение на технологијата која за прв пат беше предложена пред 100...

Роденденска симфонија на седумте генерации Porsche 911

За впечатлива прослава на 50-годишнината на Porsche 911, германскиот производител на овие автомобили направи ”автомобилска симфонија” за да се испее роденденската песна. Седум генерации на Porsche 911 ги збрмчеа своите мотори и направија вистинско...

Ајде да си играме со тапи!

Купувате играчки, скапи и интересни? А, вашето дете си игра со пластично шише или обично дрвено стапче? Претпоставуваме дека тоа и бил мотивот, тројцата дизајнери од технолошкиот универзитет Ланжу во Кина да ги креираат...

Ај, честито Apple џиџо*!

*Џиџо- Ново,на народски, детски јазик Дојде 18-ти. И пројде. Новиот iOS7  е достапен за корисниците. Не се ни сомневаме дека веќе направивте update, ама воопшто! 😉 И додека се чека на новите, долго очекувани...

Склопи, расклопи и вози!

Едноставно, брзо и чисто. Во само неколку потези може да го склопите велосипедот и да го сместите во багажник, или да го туркате на места кои не се подобни за возење. IF Mode Pacific...

Автомобилска еволуција

  Човекот отсекогаш тежнеел нештата да ги усоврши,направи поубави, покорисни…по негов вкус. Така е и со автомобилите , овде ви ја претставуваме еволуција на некои модели на автомобили   Нормално доколку некои работи се...

Дизајн-филозофијата на Apple објаснета во прекрасно видео

”Што сакаме луѓето да почуствуваат?” Тоа е првото прашање што си го поставуваат во Apple кога почнуваат со дизајн на производ. А, одговорот е:  ”Восхит. Изненадување. Љубов. Поврзаност” Можеби ги сакате производите и дизајнот...

Успешна работа во убаво дизајниран простор

Деловни простории, канцеларии, работни маси или биро во домашни услови? Важно е каде работите. И што работите. И дали го сакате она што го работите. И во мал милион фактори кои придонесуваат за сите...

Casa del Viento – Куќа на ветрот

“Casa del Viento” излегува од царството на имагинацијата и се претвара во реалност, во едно мирно и спокојно место. Инспирацијата за дизајнот на оваа куќа е од легендата за Tepozteco, големата вулканска формација која...

Првото Јаболко

Apple I, произведен 1975-76 година е првиот компјутер на фирмата Apple Computers и еден од првите персонални компјутери. Прототипот е составен во гаражата на Стив Џобс, а дизајнот бил на неговиот колега Стив Вознијак. Ова...

Шарената колиба во Vaňov

До куќата тешко се доаѓа. Лоцирана е на стрмнината над селото. Градината е свртена на североисток.Но, затоа, погледот кон околината и реката во близина е воодушевувачки. Градителот на куќата бил посебно инспириран затоа што...

Современ дизајн за палата од дрво

Главна одлика на дизајнот и планирањето на овој прекрасен дом на италијанското семејство во Тренто се структурата, енергетската ефикасност и просторното решение. Носечката челична конструкција е целосно независна од постоечката единица и преку лакот,...

Реновирајте! Современ дизајн со многу светлина

Пролетта е идеално време за отпочнување со нови градби или пак со реновирање на постоечките. Било како да е, покрај желбата, вкусот, потребни се и идеи како вашиот животен простор да го обновите на...