Category: ЛИТЕРАТУРА

Илустриран ”Гавран”

Може ли да се наслика лудилото? Може ли да се долови чуството на темнина, очај и неизмерна болка? Кој е авторот кој раскажува за мистериозната посета на гавран кој може да зборува кај еден расеан љубовник...

Книга или филм?

Книгата е подобра….Не,не, филмот беше добар…Ама пак, книгата не ја разбрав а, филмот беше супер…Како можеше вака да ја ”унаказат” книгата и ваков филм да направат… Многу коментари, разни луѓе, различни вкусови. Ние само...

Англиски во 10 оброци

За учениците заврши школската година, но тоа не значи дека треба да завршат сите активности околу учењето и напредувањето во многу области.  Некои работи сакате да ги знаете, а некои, ете, мора да ги...

За сите наши ИСКРИ

ЗА ИСКРА… Искра Донева е една од нас, блогер, поет, книжевник и вљубеник во пишаниот збор. Посакува многу нешта, секојдневно си поставува нови реални предизвици кои ја водат во нови победи. Посетува постдипломски студии,...

Русија на Путин: Записи од опачината на светот

Русија на Путин: Записи од опачината на светот Публицистичко дело на новинарот Борис Камчев Санкт Петербург – Скопје, 28 мај, 2013 – Со сѐ поизразеното економско и политичко влијание на Русија во регионот, Македонија...

Спој на младоста и искуството Лешоски и Ориѓански

Поезијата на Дарко Лешоски со музичка позадина од Златко Ориѓански. Музиката на Златко Ориѓански поткрепена со поезијата на Дарко Лешоски. Проект на двајца големи уметници. Ги прашавме за проектот! Даре прескромен како и секогаш...

Кафка: Љубов во Осминки

Франц Кафка (3.7.1983 Прага-3.6.1924 Виена) е еден од водечките писатели на 20-иот век. Најголемиот дел од неговите дела се објавени постхумно. Неговото уникатно дело продолжува да ги предизвикува критичарите и обидите за негова класификација генерално завршуваат без...

Cool Држачи за книги

Постојаниот пад на продажбата на книги во книжарниците наспрам војните на електронските издавачи на книги, не не спречуваат да уживаме во предностите кои ги има книгата во нејзиното оригинално издание – хартијата. Мирисот, шушкањето...

Литературни тривијалности

ОК. Ги имате прочитано книгите (или тоа наскоро ќе го сторите) но, дали знаевте за овие интересни податоци? Прочитајте, запаметете и искористете ги во неврзан муабет. Така ем, ќе бидете начитани ем, забавни во...