Category: КУЛТУРА

Rage Against the Machine-Музика за протести!!!

Формирани по немирните 80ти во Лос Ангелес од страна на Zack de la Rocha, Tim Commerford, Tom Morello и Brad Wilk во 1991 го издадоа истоимениот албум Rage Against the Machine. На омотот фотографијата на  Malcolm Browne која освои Пулицерова награда. Thich Quang Duc,...

Bart Smeets – Мурали или графити?

Bart Smeet или попознат под псевдонимот  Smates е уметник во категоријата улична уметност . Познат е затоа што има неверојатни мурали…Боите се прекрасни, вивидни а, деталите импресивни. Дали се наоѓаат на фасадите на зградите или...

Bauhaus-влијание во дизајн на храна

Германската школа основана во 1920, Bauhaus, е позната по својот пристап кон дизајнот и влијанието кое го има на современиот дизајн. Инспирирани од Bauhaus, германските фотографи Nicky&Max создадоа серија на фотографии на храна. Серијата...

Ed Fairburn: Географска Уметност

Историјата ја пишуваат победниците. А, географијата? Па, законите на мајка Природа и Ед Фербурн. Илустрации, идеи без идеологија, само уметност…Ед, фигуративно, ги користи во изобилие во создавање на своите креации на новите географски карти....

Русија на Путин: Записи од опачината на светот

Русија на Путин: Записи од опачината на светот Публицистичко дело на новинарот Борис Камчев Санкт Петербург – Скопје, 28 мај, 2013 – Со сѐ поизразеното економско и политичко влијание на Русија во регионот, Македонија...

Надреалната Фрида Кало, Бомба со панделка

Frida Kahlo de Rivera (6.7.1907–13.7.1954, Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón), Мексиканска сликарка, родена во Којакан. Најпозната е по своите автопортрети, по своите слики исполнети со ”болка и страст” и живите бои. Многумина ја опишаа Фрида...

Kalie Garrett: 2D фотографија за 3D свет

Накратко за Kalie Garrett: Има 22 години, студира уметност и историја на уметност во Пенсилванија, со фотографија се занимава повеќе од 4 години. Нејзината кариера како фотограф је започнува кога ја објавува првата фотографија...

Електронска музика – почетоци и правци

Електронска музика е музика која е створена со помош на електронски музички инстументи и електронска технологија. Чисто електронски звуци се произведуваат со синтисајзер, теремин и компјутер. Развојот на технологија на крајот на 19 и...

Техно-течна фотографија: Markus Reugels

Германскиот уметник Маркус Ројгелс е специјалист во high-speed и макро фотографија. Со изолирање на ударите на басот во техно музиката, Маркус ги ”фаќа” овие неверојатни и кратки моменти на експлозија на бои. Тоа го...

Спој на младоста и искуството Лешоски и Ориѓански

Поезијата на Дарко Лешоски со музичка позадина од Златко Ориѓански. Музиката на Златко Ориѓански поткрепена со поезијата на Дарко Лешоски. Проект на двајца големи уметници. Ги прашавме за проектот! Даре прескромен како и секогаш...

Кафка: Љубов во Осминки

Франц Кафка (3.7.1983 Прага-3.6.1924 Виена) е еден од водечките писатели на 20-иот век. Најголемиот дел од неговите дела се објавени постхумно. Неговото уникатно дело продолжува да ги предизвикува критичарите и обидите за негова класификација генерално завршуваат без...

Поп-арт на Поп културата

Поп Арт е уметност на поп(уларната) култура. Ова визуелно движење се создаде како одговор на повоениот оптимизам и конзумеризам во 1950-тите и 1960-тите. Се совпадна со глобализацијата на поп музиката и културата на младите,...

Црно-белиот свет на Felipe Vellasco

Фелипе Веласко иако е роден во Рио де Женеиро, Бразил, во 1982, живее во Сао Паоло. Дипломирал на Мекензи Универзитетот и веднаш започнал со работа во локалните маркетинг агенции. По неколкку години губи интерес...