Category: КУЛТУРА

Seb Jarnot – Илустрации

Seb Jarnot е роден 1970 год. покрај брегот на Лоара. Студирал визуелни комуникации и неколку години работел за рекламни агенции. Од 1998 година  започнува да работи како илустратор фри-ленсер. Соработувал со многу магазини и весници...

Графити, уметност од улицата

Графитите претставуваат слики и знаци кои се сликаат или нанесуваат на јавни површини. Некои графитите се сметаат за облик на современа уметност, додека во некои земји тие се забранети и цртањето на графитите се...

Ситуација на улица

Навидум, обични животни ситуации на сосем обични локации. Но, сепак… Со внимателно мерење и визуелизирање, францускиот уметник Шарл Левал направи серија на инсталации низ улиците на Париз. Сценографијата ја сочинуваат скалите, столбовите, ќошињата, олуците,...

Илустриран ”Гавран”

Може ли да се наслика лудилото? Може ли да се долови чуството на темнина, очај и неизмерна болка? Кој е авторот кој раскажува за мистериозната посета на гавран кој може да зборува кај еден расеан љубовник...

Наместо во галерија, на улица!

Убавината е во окото на гледачот! Секојдневието како подлога за уметнички израз. Добро осмислени и реализирани уметнички дела кои не се стуткани во некоја галерија, туку се баш таму – на улица! Имате ли...

Прекрасен краток stop-motion филм за љубовта и загубата

Paper Memories (Сеќавања на хартија) е прекрасен, емотивен краток филм на филмскиот режисер од Барселона – Тео Пуцу. За изработка на овој филм без дијалози, Тео употреби преку 4000 фотографии. Овој филм е сведоштво за...

Книга или филм?

Книгата е подобра….Не,не, филмот беше добар…Ама пак, книгата не ја разбрав а, филмот беше супер…Како можеше вака да ја ”унаказат” книгата и ваков филм да направат… Многу коментари, разни луѓе, различни вкусови. Ние само...

Вистински џентлменски гест на Хопкинс и најголема пофалба за Кранстон!

Филмската легенда Sir Anthony Hopkins му напиша писмо на Bryan Cranston, попознат преку ликон што го толкува-Walter White, откако реши да ги изгледа сите епизоди од сите сезони на серијата Breaking Bad за време...

Анастасија – Премин

Анастасија. Состав: Зоран Спасовски: тапани, клавијатури, придружен вокал; Горан Трајкоски: вокал, гајда, кавал, клавијатури; Златко Ориѓански: гитара, мандолина, кавал, придружен вокал, клавијатури.   ПРЕМИН Стојам, да не би достојал пред не знам чија врата....

Пластик Класик

”Пластик Класик” е збирка на репродукции на класичните уметнички дела во која уметничката Џејн Перкинс дава современ осврт на старата школа на мајстори на сликарството. Копчиња, играчки, пластични фигури, секојдневни предмети во служба на...

Познати непознати сликари

Сте чуле за нив и сте виделе дела на Рембрант, Пикасо, Полок, Моне, Мане… Ама, дали знаевте дека некои познати личности (политичари, музичари па и самиот Адолф Хитлер) имале уметничка ”жичка” и сликале? Еве...