музика

ВБУ МУЗИЧКИ РЕГИСТАР

ВБУ МУЗИЧКИ РЕГИСТАР Љубовта кон музиката на Васил Буралиев резултираше со создавање на нов сервис наречен ВБУ…

Теорија на забава

Скриената камера има пред сè намера да нè забави и насмее. Но, Швеѓаните се досетиле на нешто…

Анастасија – Премин

Анастасија. Состав: Зоран Спасовски: тапани, клавијатури, придружен вокал; Горан Трајкоски: вокал, гајда, кавал, клавијатури; Златко Ориѓански: гитара,…

Баба сака рок!

Џеј Хајнс од Мелбурн многу сака рок. Очигледно и неговата баба е еден од рок-фановите. Овој фотограф направи…

Beck со ново видување на Sound and Vision на David Bowie

Пред една недела во студиската сцена на 20th Century Fox во Лос Анџелес, музичарот и текстописец Beck заедно…

Музика по должина и ширина: Across the Universe

Една од најдобрите композиции на Битлси, вистинска космичка балада   Words are flowing out like endless rain…

Мизар – Почесна Стрелба

ПОЧЕСНА СТРЕЛБА Догледање, без бакнежи, солзи; и на нозе – додека пишува The End! Од Истокот златно-жолт…

Рах Тројка

Piano Concerto No. 3 in D minor е дело компонирано од  Sergei Rachmaninoff 1909 , или нагалено Рах тројка….

Разговор без смисол – Архангел

РАЗГОВОР БЕЗ СМИСОЛ Било кој и било што може да те замени, но нема љубов која може…

Бастион – Емил врати се

Во екот на југословенскиот и светски електро-поп. ниту Скопје не остана покусо. Беше формирана една супер-група, Бастион….

EXIC – So many loves

Македонска музика? О, да! EXIC, 1999, Горан Станковиќ, Димитар Петров, Сеад Хаџиќ, Кире Најдовски, Идриз Амети  …

Каде бегаш – String Forces

String Forces е македонска музичка група формирана во 1995 година во Скопје. Оттогаш имаат издадено два албумa,…

Сепак истата состојба-Падот на Византија

Падот на Византија е  македонска рок  група која настанала во 1983-та година. Формирана од Горан Трајковски – вокали, Зоран Дабиќ – гитара, Шапенд…

Über Makedonische – Архангел

Започнуваме серија, во која ќе ги споменеме сите Македонски рок песни кои оставија печат, секоја во свое…

Your Ghost – Песната која ќе ве растажи

Песна за љубовта, за болката, за она што е изгубено и што ќе недостасува…секогаш!  Kristin Hersh Your…

Nirvana-Smells like teen spirit

Песната која го смени светот. Песната која му донесе огромна слава. За жал, славата не можеше да…

Љубов во Black – Pearl Jam

Една од најубавите љубовни песни…ever! Black Hey, oh Sheets of empty canvas Untouched sheets of clay Were…

Дарко Рундек, рок-поет

Овие простори дадоа многу големи рок-поети, Дарко е еден од нив. Ова е избор од три негови…