вино

Вински гаџети

Држачи, отварачи и разно-разни гаџети за вашата винска колекција.  

Паметен држач за вино

Zebag е ”паметен” држач за вино кој истовремено е и торба во која може да носите 6…

Вински бои: Бели вина

Бојата на виното може да варира во зависност од неколку фактори и тоа старост, концентрација и начин…

Летно освежување: ”Бунар” со бело вино

Бунар, освежителниот пијалок (коктел) од бело вино може да го подготвувате во текот на целата година но,…

Винска сорта: Sauvignon blanc

Белиот Совињон е сорта на бело грозје по потекло од Франција, оваа сорта е доста ценета и…

Винска АЗБУКА

Аерација. Процес на изложување на виното на воздух, се со цел да би се осетиле најдобрите ароми….

Вински зони во ЕУ

Винските зони на ЕУ преставува механизам за спроведување на европските вински регулативи, кои се однесуваат на одредени…

Винарија БОВИН Неготино

Винаријата Бовин е основана во 1998 год. од браќата Кирил и Ѓорѓи Богевски и е првата приватна…

Винска сорта: Кратошија

Кратошија е една од најпознатите сорти на црно грозје во Македонија. Кратошијата по потекло претставува црногорска сорта…

Винопедија: Вино и Мирис и Вкус

Велат дека виното треба да се дооживее со сите сетила. Треба да ги надразни непцата и да…

Винопедија: Чаши за вино

Љубители на виното или вистински познавачи? Не е важно во која категорија спаѓате, се додека ги знаете…

Винопедија: Декантирање

Процесот на преточување на виното од оригиналното шише, се нарекува декантирање. Декантирањето се врши во специјални садови…

Храна во исчезнување

Климатските промени, ненавремената адаптацијата на земјоделците на надворешните температури, порастот и нерамномерната распределеност на светската популација, загадувањето…