Најновите трендови во градежништвото тежат кон енергетски ефикасни објекти.

Zero-energy building, позната и како zero net energy (ZNE) е зграда со нулта вкупна енергетска потрошувачка и нулта емисии на јаглерод на годишно ниво. Згради кои произведуваат вишок на енергија во текот на годината може да се наречат “energy-plus buildings” а, згради кои трошат малку повеќе енергија отколку што произведуваат се нарекуваат “ultra-low energy houses”.

Традиционалните објекти консумираат 40% од вкупната енергија од фосилни горива во САД и Европската Унија и значајно придонесуваат на зголемувањето на стакленичките гасови. Принципот на нулта потрошувачка  се гледа како средство за намалување на емисиите на јаглерод и можност да се намали зависноста на фосилни горива .

Lifethings во 2012 година реализираа еден ваков проект.

Објектот е со корисна површина од 230 квадратни метри. Цената на целиот проект изнесува 280.000$. Објектот поседува фотоволтаични панели, соларни панели и котел на дрва (како второстепено греење). Еве како изгледа објектот.

Net-Zero-Energy-House1-730x380 - Copy Net-Zero-Energy-House3-730x1016 - Copy Net-Zero-Energy-House4-730x489 - Copy Net-Zero-Energy-House5-730x489 Net-Zero-Energy-House6-730x476 - Copy Net-Zero-Energy-House7-730x502 Net-Zero-Energy-House10-730x458 Net-Zero-Energy-House11-730x387 Net-Zero-Energy-House13-730x551 Net-Zero-Energy-House14-730x806 Net-Zero-Energy-House15-730x442 Net-Zero-Energy-House17-730x387 Net-Zero-Energy-House18-730x472 Net-Zero-Energy-House19-730x474 Net-Zero-Energy-House22-730x342 Net-Zero-Energy-House23-730x482 Net-Zero-Energy-House24-730x500 Net-Zero-Energy-House25-730x313 Net-Zero-Energy-House26-730x783 Net-Zero-Energy-House27-730x474 Net-Zero-Energy-House28-730x471

Ginka Ristova

Always looks on the bright side of life, but,nevertheless, wears an umbrella ...

View all posts