ЗДРАВЈЕ

Знаете ли што е ова??

 Знаете ли што е ова? Одговорот сигурно ќе ве изненади        …

Забавно пиење чај

Не мора да го пиете точно во 5 часот попладне, не мора да се…

А, што ако не спиеме?

Ви се случило  вам, сигурно, да поминете барем една ноќ без сон. Или повеќе?…

Диети за слабеење – мода, потреба, нужно зло?

Одговорот веројатно зависи од тоа кој како ги разбира или толкува. Наспроти општо прифатеното и…

Лековити билки: Ајдучка трева

Ајдучката трева е повеќегодишно растение со цврсто стебло покриено со влакненца. Расте до височина…

Едукација пред медикација – Витамините како мода

Едукација пред медикација – Витамините како мода Иако оваа флоскула се однесува на вистинските…

Лековити билки: Џумбир

Џумбирот е тропска трска, расте до метар во височина, формира меснаст корен долг до…

Лековити билки: Кантарион

Кантарионот  (Hypericum perforatum) е повеќегодишна билка која расте од 15 до 60 сантиметри. Ливчињата се…

Холистички пристап или…

Холистичкиот пристап во класичната медицина или како специјализациите ја “расипаа” медицината Според речникот, под…

Лековити билки: Анасон

Ако ве боли мешето,  напијте се една струмичка Мастика….Анасон! Анасонот (Pimpinella anisum) е едногодишна…

Лековити билки: Целер

Целерот (Apium graveolens) е градинарска билк, но се наоѓа и во природата.Расте скоро насекаде во…

Лековити билки: Лук

Лукот  (Allium sativum)  има за некои лица премногу јак мирис, но и покрај тоа лукот…

Продавање ташни или медицина?

Продавањето ташни е трговска гранка и го има мојот респект како и секоја друга…

Интересни факти за човечкото тело

Јадете, пиете, дишете, зборувате, мислите, работите…Човек сте! Ама колку всушност го познавате вашето тело?…

Лековити билки: Босилок

Босилок (Ocimum basilicum) е едногодишна билка. Расте во височина од 30 до 40 сантиметри…

Лековити билки: Коприва

Коприва (Urtica dioica) е една од најкорисните лековити билки. Расте до височина од 150…

Лековити билки: Жалфија

ЖАЛФИЈА – Salvia officinalis Повеќегодишна разгранета билка, висока 50-90 сантиметри. Стеблото и е дрвенесто,…

Пеперутки и други нешта

“Докторе…срцето ми зачука силно, мислев низ грло ќе ми излезе и одеднаш престана… Добив…