УМЕТНОСТ

Kristal Romano – Креативност во мало

Хуморот е многу важен елемент во мојата работа. Ми претставува вистинско задоволство кога луѓето…

Nikolay Tikhomirov- Нулта гравитација

Драматични ситуации… Елегантни женски фигури лебдат во околината која изгледа замрзната во времето. Нулта…

Реалноста на Tim O’Brien

Што имаат заедничко боксот и уметноста? Очигледно многу нешта. Тоа најдобро го знае Тим…

Art Mira

Мира Митрова е роденa 1983 година во Неготино, Република Македонија. Таа дипломира (графика и…

Wolfgang Stiller: Човечиња од чкорчиња

Волфганг Штилер, уметникот кој наоѓа инспирација, таму каде што навидум поентата завршува. Луѓето, вели…

John Holcroft – Илустрации со моќни метафори

Илустрациите на Џон Холкрофт ќе ги опишеме со еден збор: Паметни. Моќните метафори и…

Bach, музички синоним за Велигден

Постои нераскинлива културолошка и историска врска помеѓу Бах и празнувањето на Велигден. Низ црквите…

Најубавите цркви во светот

Во христијанската религија, црквата е здание чија примарна дејност е да овозможи место каде…

Перцепција и Имагинација

Гледам некои слики. Се прашувам од каде доаѓаат, како ли само на авторот му…

Светот во меур од сапуница

Фотографот Ричард Хикс се враќа повторно на сцената со збирка на фотографии на меури…

Минимализам Zare Hossein

Zare Hossein е млад ирански фотограф, познат по минимализмот во неговите фотографии. Овде ви…

Theatra – Втор роденден

Втор роденден на независниот театар Theatra  Независниот театар Theatra на 27 април 2013 година…

Мигови заробени во еден кадар

Велат дека една слика вреди илјада зборови. Ние би додале, и милион чуства. Прекрасни…

Pop art: Од Бананата до легендарните корици на албуми

Најпознатиот поп-арт уметник Енди Ворхол беше во зенитот на својата слава кога ја создаде…

Модел – Das Model

Das Model – Модел е песна на електро-поп групата Kraftwerk издаден во далечната 1978…

Yulia Brodskaya. Филиграни од хартија

Yulia Brodskaya (род.1983, Москва) е уметник и илустратор, позната по рачно изработените, елегантни и…

БАРАКА, филмот за убавината и ранливоста

Барака е восхитувачки, одличен невербален филм со прикази на 24 земји од 6 континенти….

Hong Yi-Red – Уметност и храна

Hong Yi е Малезиска уметничка и архитект. Ова е нејзиниот проект изразен преку храна….