МУЛТИМЕДИЈА

Nikolay Tikhomirov- Нулта гравитација

Драматични ситуации… Елегантни женски фигури лебдат во околината која изгледа замрзната во времето. Нулта…

The Great Gatsby – 1920тите, новиот тренд во модата

Гламур. Сензационален банкет. Австралискиот режисер Баз Лурман и неговата жена Кетрин Мартин, која ги…

I wanna be adored – Stone Roses

Песна снимена далечната 1989 година. Ништо повеќе. Кој ја чул, ја обожува. Толку. I…

Ederlezi – Ѓурѓовден

Се врати пролетта, се врати радоста. А, како поинаку да се прослави овој ден,…

Bach, музички синоним за Велигден

Постои нераскинлива културолошка и историска врска помеѓу Бах и празнувањето на Велигден. Низ црквите…

Сагата продолжува – Star Wars Day

Честит Star Wars Day! Фановите на Star Wars го прославуваат 4ти Мај како свој…

Velvet Underground & Nico

Секој што го купил овој албум формирал рок група. Којзнае каква би била светската…

Трудбенички поздрав: Маљчики (Момци)

Една од најпознатите екс-југословенски песни , издадена во 1981 од веќе култната Белградска група…

Golden Brown, таа нашата

GoldenBrown е една од најпрепознатливите песни на new wave составот Stanglers. Издадена е уште…

Theatra – Секаде театар

Theatra е независен театар кој го носи создавањето на театарот на ново ниво, кое ја…

Музика: Преработки попознати од оригиналите

Времето покажа дека не секој музички хит е оригинално дело на изведувачот. Песната I…

Болка Johnny Cash – ‘Hurt”

Песна испеана, како лебедова, како последна болка, песна како напишана за Него…Џони Кеш  I…

David Bowie Is at The V&A – Ретроспектива на рок ѕвездата

Вистинска Bowie-манија владее во Британија откако е поставена новата изложба во V&A (Victoria and…

Pop art: Од Бананата до легендарните корици на албуми

Најпознатиот поп-арт уметник Енди Ворхол беше во зенитот на својата слава кога ја создаде…

Модел – Das Model

Das Model – Модел е песна на електро-поп групата Kraftwerk издаден во далечната 1978…

Downton Abbey – телевизиската серија што го освои светот

  “Сонцето повторно изгрева над Downton Abbey, прекрасна и раскошна палата со уште поубава градина….

БАРАКА, филмот за убавината и ранливоста

Барака е восхитувачки, одличен невербален филм со прикази на 24 земји од 6 континенти….

Анестезија…на ЕКВ

Добро знаш сваку реч, сваки знак како најлакше, најбрже, најслађе рећи одлазим. Растемо, пазимо,…