МУЛТИМЕДИЈА

Новиот Човек од Челик: Henry Cavill

До неодамна ја носеше титулата на еден од ”најнесреќните” луѓе во Холивуд – за…

Електронска музика – почетоци и правци

Електронска музика е музика која е створена со помош на електронски музички инстументи и…

Техно-течна фотографија: Markus Reugels

Германскиот уметник Маркус Ројгелс е специјалист во high-speed и макро фотографија. Со изолирање на…

Спој на младоста и искуството Лешоски и Ориѓански

Поезијата на Дарко Лешоски со музичка позадина од Златко Ориѓански. Музиката на Златко Ориѓански…

ЕКВ – Као да је било некад

Ви нудиме три верзии на една прекрасна песна. јас секогаш ги слушам сите три.

Напишано за уживање: Adagio in G minor-Tomaso Albinoni

Едно од најубавите музички дела. Едно од најпопуларните, ако судиме по употребата во филмови,…

Идоли – Малена

Песна на една генерација и на таа после неа. Песна за сите генерации. Песна…

Бадмингтонс – сите обични луѓе

Една обична песна, за сите обични луѓе, за Нас…. Сите обични луѓе Јас знам…

Шарло Акробата – Бистрији или тупљи човек бива кад…

Тито умре 1980. Година потоа, во 1981, Шарло Акробата  направи самостоен албум кој го…

Ново од саркастичниот доктор: Hugh Laurie-Didn’t it Rain

Беше еден од најплатените и најгледани глумци на ТВ  и оп! Hugh Laurie got…

Ќе дојде денот…а, до тогаш тука е David Bowie со Херои

Мислевме да ставиме наслов Мала Музичка Енциклопедија…Ама, долго е. ММЕ?…Кратко е, ама, не знаеме…

The Pixies – Where is my mind

Песна која за музичките сладокусци постоеше од 1988 година,напишана од “Дебелкото” Frank Black ,…

Albert Camus според The Cure

Кога The Cure во 1980 го издадоа албумот Boys Don’t CryWhen имаа полни раце…

Song to the siren

Запловете кон непознатото, кон сирените кои ве довикуваат Long afloat on shipless oceans I…

Einstürzende Neubauten – Stella Maris

Будни се преспавме. Знам, ќе се отсониме кога зрак боја ќе станеме.    

Дарко Лешоски – Поетот кој е среќен во обични денови

Се викам Дарко од Вевчани сум. Пола живот ми е во Вевчани. Пола во…

Bauhaus – Bela Lugosi’s Dead

Баухаус…. …………….долго…….. …………………………мрачно……………. …………………………………………прекрасно!

Joy Division – Love Will Tear Us Apart

When routine bites hard, And ambitions are low. And resentment rides high, But emotions…