КУЛТУРА

Музика: Преработки попознати од оригиналите

Времето покажа дека не секој музички хит е оригинално дело на изведувачот. Песната I…

Болка Johnny Cash – ‘Hurt”

Песна испеана, како лебедова, како последна болка, песна како напишана за Него…Џони Кеш  I…

David Bowie Is at The V&A – Ретроспектива на рок ѕвездата

Вистинска Bowie-манија владее во Британија откако е поставена новата изложба во V&A (Victoria and…

Pop art: Од Бананата до легендарните корици на албуми

Најпознатиот поп-арт уметник Енди Ворхол беше во зенитот на својата слава кога ја создаде…

Модел – Das Model

Das Model – Модел е песна на електро-поп групата Kraftwerk издаден во далечната 1978…

Литературни тривијалности

ОК. Ги имате прочитано книгите (или тоа наскоро ќе го сторите) но, дали знаевте…

Downton Abbey – телевизиската серија што го освои светот

  “Сонцето повторно изгрева над Downton Abbey, прекрасна и раскошна палата со уште поубава градина….

Yulia Brodskaya. Филиграни од хартија

Yulia Brodskaya (род.1983, Москва) е уметник и илустратор, позната по рачно изработените, елегантни и…

БАРАКА, филмот за убавината и ранливоста

Барака е восхитувачки, одличен невербален филм со прикази на 24 земји од 6 континенти….

Анестезија…на ЕКВ

Добро знаш сваку реч, сваки знак како најлакше, најбрже, најслађе рећи одлазим. Растемо, пазимо,…

Karen Caldicott. Спој на глина и шоу бизнис

Британската уметничка Karen Caldicott изработува скулптури од глина на познати личности од шоу бизнисот,…