КУЛТУРА

Rage Against the Machine-Музика за протести!!!

Формирани по немирните 80ти во Лос Ангелес од страна на Zack de la Rocha, Tim Commerford, Tom…

Bart Smeets – Мурали или графити?

Bart Smeet или попознат под псевдонимот  Smates е уметник во категоријата улична уметност . Познат…

Shostakovich – Дали сте за еден џез валцер?

Свита за Џез оркестар број 2 (Suite for Jazz Orchestra No. 2)  од Дмитри…

Robots – Я твой слуга-Я твой работник

Денес чекориме во дигиталната ера! Пред 35 години The Robots или оригинално  Die Roboter беше издаден…

Bauhaus-влијание во дизајн на храна

Германската школа основана во 1920, Bauhaus, е позната по својот пристап кон дизајнот и…

Режија и Фотографија: John Urbano

John Urbano, режисер и фотограф. Сликал за Abercrombie&Fitch, American Eagle, Aerie, Converse, Gilly Hicks, Hollister…

Ed Fairburn: Географска Уметност

Историјата ја пишуваат победниците. А, географијата? Па, законите на мајка Природа и Ед Фербурн….

Русија на Путин: Записи од опачината на светот

Русија на Путин: Записи од опачината на светот Публицистичко дело на новинарот Борис Камчев…

Надреалната Фрида Кало, Бомба со панделка

Frida Kahlo de Rivera (6.7.1907–13.7.1954, Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón), Мексиканска сликарка, родена во Којакан….

Kalie Garrett: 2D фотографија за 3D свет

Накратко за Kalie Garrett: Има 22 години, студира уметност и историја на уметност во…

Новиот Човек од Челик: Henry Cavill

До неодамна ја носеше титулата на еден од ”најнесреќните” луѓе во Холивуд – за…

Електронска музика – почетоци и правци

Електронска музика е музика која е створена со помош на електронски музички инстументи и…

Техно-течна фотографија: Markus Reugels

Германскиот уметник Маркус Ројгелс е специјалист во high-speed и макро фотографија. Со изолирање на…

Спој на младоста и искуството Лешоски и Ориѓански

Поезијата на Дарко Лешоски со музичка позадина од Златко Ориѓански. Музиката на Златко Ориѓански…

Кафка: Љубов во Осминки

Франц Кафка (3.7.1983 Прага-3.6.1924 Виена) е еден од водечките писатели на 20-иот век. Најголемиот дел од неговите…

ЕКВ – Као да је било некад

Ви нудиме три верзии на една прекрасна песна. јас секогаш ги слушам сите три.

Поп-арт на Поп културата

Поп Арт е уметност на поп(уларната) култура. Ова визуелно движење се создаде како одговор…

Црно-белиот свет на Felipe Vellasco

Фелипе Веласко иако е роден во Рио де Женеиро, Бразил, во 1982, живее во…