КУЛТУРА

Уметност по Фибоначи

Уметникот Jack Storms употребувајќи стакло и Фибоначиевата низа создава уметнички дела. Еве го резултатот  …

Оскари 2015

Едно поинакво видување на овогодинешните оскари

Seb Jarnot – Илустрации

Seb Jarnot е роден 1970 год. покрај брегот на Лоара. Студирал визуелни комуникации и…

Графити, уметност од улицата

Графитите претставуваат слики и знаци кои се сликаат или нанесуваат на јавни површини. Некои…

Што ако сите филмови беа…

Ако беа анимирани…. Дали ќе беа култни? Дали ќе беа добитници на многу награди?…

Ситуација на улица

Навидум, обични животни ситуации на сосем обични локации. Но, сепак… Со внимателно мерење и…

Илустриран ”Гавран”

Може ли да се наслика лудилото? Може ли да се долови чуството на темнина,…

Наместо во галерија, на улица!

Убавината е во окото на гледачот! Секојдневието како подлога за уметнички израз. Добро осмислени…

Прекрасен краток stop-motion филм за љубовта и загубата

Paper Memories (Сеќавања на хартија) е прекрасен, емотивен краток филм на филмскиот режисер од Барселона…

Книга или филм?

Книгата е подобра….Не,не, филмот беше добар…Ама пак, книгата не ја разбрав а, филмот беше…

Вистински џентлменски гест на Хопкинс и најголема пофалба за Кранстон!

Филмската легенда Sir Anthony Hopkins му напиша писмо на Bryan Cranston, попознат преку ликон…

Анастасија – Премин

Анастасија. Состав: Зоран Спасовски: тапани, клавијатури, придружен вокал; Горан Трајкоски: вокал, гајда, кавал, клавијатури;…

Пластик Класик

”Пластик Класик” е збирка на репродукции на класичните уметнички дела во која уметничката Џејн…

Дневна доза 01.10.2013

 

Beck со ново видување на Sound and Vision на David Bowie

Пред една недела во студиската сцена на 20th Century Fox во Лос Анџелес, музичарот и…

Дневна доза 27.09.2013

 

Познати непознати сликари

Сте чуле за нив и сте виделе дела на Рембрант, Пикасо, Полок, Моне, Мане……